Over de vaste zet

Clublokaal t Plenkhoes, Bachstraat 2 Geleen.
Elke dinsdag avond vanaf 19.30 uur trainingsavonden
Interesse in dammen? loop gerust binnen en maak kennis met de damsport, de club en zijn leden.
Dammen een sport voor jong en oud en voor elk niveau.
Aurelia Schalley overtuigende winnaar van meisjestoernooi

In Lunteren liet Aurelia er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was. Ze won alle zeven de partijen en kwam dus met 100% score op de eerste plaats uit.
Aurelia blijft duidelijk stappen zetten en dat beloofd veel voor de komende jaren. Aurelia gefeliciteerd.
Schaesberg na spannende strijd Limburgs kampioen

Slechts zes teams dit jaar in de PLDB team competitie. Raes/Maastricht en DIOS/Eureka dat voor de hele competitie gastheer was met elk twee teams, Cema/De Vaste Zet met een team, en Schaesberg de echte provinciale vereniging ook met een team. Roermond speelde dit jaar helemaal niet mee.
De slotronde was voor het Geleense team lastig te organiseren, amper interesse maakte dat pas uren voor de wedstrijd er een compleet viertal beschikbaar was voor deze laatste opgave en dat terwijl juist alle andere team met top bezetting achter de borden plaatsnamen. Groot belang was er dan ook niet want plaats vier of vijf is nu niet echt een uitdaging om onze toppers te mobiliseren. Prachtig overigens dat Frans Goossens het team compleet maakte zodat we konden voorkomen met een leeg bord aan te treden.
DIOS/Eureka 2 wilde er duidelijk wel alles aan doen om van de laatste plaats af te komen en met de opstelling van deze ronde hadden ze daar natuurlijk ook nooit gestaan. Voor de Geleense dammers een pittige opgave en die bleek ook te zwaar. De thuisclub won verdiend met 7-1 en doet de laatste plaats over aan Raes/Maastricht 2.
Het ging eigenlijk al heel snel mis bij Dre Peeters. Tom Swelsen is wel een zware opgave voor Dre maar zo snel had hij geen schijf hoeven verliezen. Na de opening met een schijf minder betekende een kansloze missie al probeerde Dre alles om nog een punt te redden. Dieter van Gortel had met Peter Swelsen een tegenstander van gelijk niveau. In een spannende principiële partij waarbij Peter de lange vleugel van Dieter controleerde maar daar had hij veel materiaal voor nodig waardoor Dieter de focus kon leggen op de andere bordhelft. Een goed moment om de lange vleugel te ontwikkelen liet Dieter achterwege en betekende uiteindelijk toch een nadeel positie. Remise was zeker steeds binnen bereik maar twee onnauwkeurigheden tussen de 40e en 50e zet waren beslissend. Peter speelde op een slordigheid na die Dieter niet bestrafte voor remise een prima partij en won verdiend.
Vervolgens wist Frans Goossens dan toch het eerste punt voor Geleen te scoren, Tegen Jasper Kole zien we een partij die lang prima in evenwicht blijft. Frans speelt zorgvuldig en kan tevreden terug kijken op deze mooie afsluiter van het seizoen. Overigens was er in de slotfase wel een kans voor Jasper maar op het foutje van Frans volgde ook een fout van Jasper waardoor de verdiende remise volgde. Bert Verton moest het opnemen tegen Melvin Koullen en de kersverse junioren sneldamkampioen van Nederland liet ook nu zien zeer secuur te spelen. Tot een 9 om 9 stand was er voor Bert niet zoveel aan de hand maar daarna sloeg de druk op de stelling van Bert toch door. Met krachtig spel moest Bert achterstand accepteren en eenmaal op weg naar winst was er geen houden meer aan al probeerde Bert wel alles om aan verlies te ontsnappen.
Het seizoen 24/25 is gespeeld en inmiddels wordt er al volop vooruit gekeken naar het nieuwe damjaar. In Augustus gaat dan van start met het Brunssum-Open. Van 2 tot 9 augustus acht dagen dammen in Brunssum. Inmiddels zijn er 65 deelnemers aangemeld maar dat mogen er natuurlijk zeker nog veel meer worden. Met name de Limburgers zijn nog maar matig vertegenwoordigd op de lijst.
Ronde 3 en 4 van de PLDB club competitie

Jan Schoenmakers komt na een rustige opening tegen Marc Werrebrouck door een onvoorzichtigheid in de problemen en na een grote slagenwisseling staat hij een schijf achter. Het vervolg is kansloos. Ook Dre Peeters komt al na de opening in de problemen, Rudy Claes is gewoon een maatje te groot en dus is de stand 4-0 in het voordeel van onze tegenstanders. Een kansloze missie dus? Nou nee, het had ook zomaar nog 4-4 kunnen worden.
Kristoff Juszczak speelt tegen Belg nummer 3 Hubert de Baetselier een opening die we kennen van Slump – van Berkel een jaar eerder. In het middenspel zijn er een aantal spannende momenten maar grote fouten worden over en weer niet gemaakt. Even lijkt er met een offer meer te halen voor Kristoff maar als dat ook blijkt remise te zijn wordt afgewikkeld naar een verdiende puntendeling 5-1.
Toch valt er nog een winst voor de Geleense ploeg te bejubelen. Martijn van Gortel heeft oud clubgenoot Brion Koullen getroffen. In dit topduel wordt de spanning opgevoerd als Martijn een aanval door het midden neemt. Brion moet dan steeds weer problemen oplossen en dat gaat onderweg mis. Na 44 zetten volgt een doorbraak en is het eigenlijk uit maar de partij gaat nog ruim 20 zetten door voordat de verdiende 5-3 wordt binnengehaald.
Provinciaal viertal pakt eerste punten Maastricht 2 – Cema/DVZ 2 – 6
Waar de collega verenigingen Schaesberg, Maastricht en Dios/Eureka verwikkeld zijn in de kampioensstrijd gaat ons team vooral voor de vierde plaats met dus als doel de tweede teams van de andere clubs achter zich te houden. Wat dat betreft is de eerste opgave tegen Maastricht 2 volledig geslaagd.
Met dit keer dan eens twee spelers van ons nationaal eerste in de opstelling moest het wel lukken om de eerste punten binnen te halen. Bert Verton heeft al snel een schijf meer als hij met het zetje van Lochtenberg zijn tegenstander Jeroen Huskens in de problemen brengt. Jeroen spartelt nog flink tegen maar is in het vervolg volstrekt kansloos omdat Bert het zorgvuldig weet af te werken. Dieter van Gortel heeft dan al direct na de opening met een standaard wending een schijf gewonnen tegen Theo Blom. De partij gaat daarna nog wel lang verder maar kansen op herstel krijgt Theo niet meer waardoor de score oploopt naar 4-0.
We houden dan eigenlijk rekening met 8-0 maar zover komt het niet. Eerst en vooral omdat Jan Schoenmakers na drie keer remise vragen van zijn tegenstander en het op de klok kijken of hij nog de trein moet halen maar besluit om het bordpunt cadeau te doen. Tenslotte is Martijn van Gortel nog aan het werk tegen Leo Nagels die zich inventief verdedigd. Martijn heeft zeker winstkansen gehad maar verdwaalde in de vele goede mogelijkheden. Leo als ontsnappingskunstenaar wist alle gevaren op tijd te elimineren en zo moet ook Martijn tevreden zijn met 1 puntje. 6-2 derhalve maar wel de eerste punten voor het team.
Natuurlijk ook nog even kijken bij de toppers, de teams die voor de titel spelen.
Schaesberg verslaat in ronde 4 DIOS/Eureka met 5-3 en heeft nu wel de beste papieren. Jammer was dat onze clubgenoot Andre Maertzdorf niet won van Brion Koullen terwijl de stand wel helemaal uit was maar het was wel het vijfde punt voor Schaesberg. We wensen Andre en zijn team natuurlijk alle succes in de slotronde tegen Maastricht. Maastricht won overigens van DIOS/Eureka 2 met 6-2 en hier viel de mooi winst op van Harry Velraeds met een zeer fraaie combinatie.
Vooral leuk dammen

Welnu, Waar de standaard teams van de andere verenigingen hun eerste selectie optrommelen om voor de titel te gaan hebben we in Geleen gekozen voor een viertal en dat speelt vooral met spelers die er plezier aan beleven zonder al te veel druk om te presteren, Gevolg is dat we inderdaad acht leuke partijen hebben gezien maar dat de tegenstanders met te zwaar geschut kwamen om ook echte kansen op wedstrijdpunten te hebben gehad.
In de eerste ronde treffen we Schaesberg Met naast de broers Maertzdorf ook nog Peter Schellekens en Leen de Rooy achter de borden. Met alleen Martijn uit het eerste is wel vooraf duidelijk dat het alleen maar bordpuntjes sprokkelen kan worden.
Frans Goossens doet het helemaal niet slecht al komt hij wel onder enige druk te staan nadat hij zelf een leuke kans gemist heeft om zelfs voordeel te pakken. Een positionele misser maakt dat het plotseling uit is. Dre Peeters en Andre Maertzdorf hadden een partij met volop spanning. Dre gaf geweldig partij tegen Andre en een punt behoorde lang tot de mogelijkheden. Met een leuke combinatie beslist Andre uiteindelijk toch nog de partij. Martijn van Gortel kreeg tegen Leen de Rooij niets op het bord, vooral leuk dammen ging hier niet op en we noteren een droge remise. Dieter van Gortel tenslotte kwam tegen multi kampioen van Limburg Peter Schellekens wel onder lichte druk maar eigenlijk was het nooit echt meer dan remise. In de slotfase echter een blunder van Dieter waar 54. 37-31 een zekere remise had opgeleverd. 1-7 derhalve de uitslag van ronde 1.
Afgelopen zaterdag was het Raes/Maastricht 1 dat als tegenstander achter de borden zat. De nog ratingloze Andre Raven trok zich niets aan van de reputatie van zijn tegenstander (Harry Velraeds) en nam een sterke aanval door het centrum. In het middenspel heeft Andre zelfs een machtige stand. Er zijn diverse goede opties om richting winst te spelen en een sensatie hangt in de lucht maar helaas wordt Andre te moedig en gaat een lijntje te ver waarna een klein zetje beslissend is en Harry met de schik en de punten wegkomt. Geweldig ook het spel van Dre Peeters die Gijs Schoenmakers steeds in bedwang weet te houden. Op de 32e zet eerst offeren met 16-21 en dan pas 22-28 zou zo goed als zeker winst hebben opgeleverd. Remise dan maar zo leek het maar in 6 om 6 toch nog een late fout van Dre. 50. 14-19 of 11-16 zijn zeker remise maar 13-18 is dat niet, heel zuur voor Dre. Prima partijen tegen Andre en Gijs en toch nul punten maar zeer zeker leuk dammen en veel vertrouwen voor de toekomst.
Bert Verton speelt een theorie opening tegen Dennis Joosten en de kansen zijn aan Bert. Na de geslaagde opening gaat het met de zet slechter voor Dennis die van het bord wordt gedrukt maar als 40. 11-16 gemist wordt is er plots geen winst meer, en daarmee is de wedstrijd voor Maastricht gewonnen. Jan Schoenmakers tenslotte speelde zeer zorgvuldig tegen Janes de Vries en misschien had hij zelfs het betere van het spel maar echte kansen kwamen er niet op dit bord. Remise derhalve en 2-6. Gezien de gemiste kansen op drie borden had dit zomaar helemaal anders af kunnen lopen maar de ervaring en routine zal de doorslag gegeven hebben.
Leuk gedamd dus, prima partijen tegen sterkere tegenstanders en logische uitslagen, later deze maand is ronde drie met dan DIOS/Eureka 1 als tegenstander.
Individuele ranglijst CEMA/DE VASTE ZET

Gedurende het afgelopen seizoen hadden we de huldiging van Paul Nitsch die in de KNDB competitie voor het eerste team van onze vereniging 400 punten bij elkaar speelde. Een ongekend record waarmee hij nog heel lang eerste zal blijven in de individuele ranglijst aller tijden. Ik beloofde toen ook meer gegevens te publiceren maar daar is het lang niet van gekomen maar nu het damseizoen voorbij is komt er tijd om de historie van de club weer eens beet te pakken.
Paul Nitsch heeft voor Cema/DVZ 1 nu 302 wedstrijden gespeeld en daarin scoorde hij 400 punten. Op de tweede plaats staat Ronald Schalley met 232 wedstrijden en 260 punten. Een enorm gat dus ontstaan door het gegeven dat Paul zeer trouw aan de vereniging inmiddels 36 seizoenen voor de vereniging uitkomt en dat is sinds het debuut van de club in de nationale competitie. Met 28 en 27 seizoenen volgen overigens Ronald Schalley en Patrick Casaril op die lijst.
De gegevens van het eerste team zijn al breeduit gemeten in het vorige verslag in oktober, daarom nu meer aandacht voor het tweede team van de vereniging en wat gegevens die ook mooi zijn om te vermelden.
Eerst maar even een update van de top na het seizoen 24/25 van Cema/De Vaste Zet 1.
1 Paul Nitsch 302-400
2 Ronald Schalley 232-260
3 Adiatu Ibrahim 210-236
4 Ove Verdel 228-227
5 Patrick Casaril 233-216
6 Erwin Heunen 183-195
7 Macodou N'Diaye 104-149
8 Stefan Michiels 124-149
9 Martijn van Gortel 162-140
10 Leopold Sekongo 112-115
Net buiten deze top 10 maar ook nog met meer dan 100 wedstrijden staan op de lijst van in totaal 85 dammers, 11. Brion Koullen (128-111), 14. Joost de Heer (120-102) en 16. Wiel Maertzdorf (108-93).
Kersverse kampioen van België Ewa Schalley zal zeker snel de top tien binnen gaan komen zij staat nu op plek 12 met de score 99-105
CLEMENS CRUCIUS DE NUMMER EEN VAN CEMA/DE VASTE ZET 2.
Als we kijken naar de individuele lijst van Cema/De Vast Zet 2 dan komen we natuurlijk weer namen tegen die ook in de lijst van het eerste terug zijn te vinden.
De absolute nummer een van dit team is niemand minder dan Clemens Crucius, onze Duitse vriend die met de meeste wedstrijden en de meeste punten de lijst aanvoert. Na 22 seizoenen spelen voor onze vereniging heeft hij de eerste plaats op deze lijst met 167 partijen en 183 punten. Hij blijft daarmee Bert Verton voor die 131 partijen speelde voor dit team en daarin 160 punten bij elkaar speelde.
Zowel Bert als Clemens maken sinds de laatste twee jaar vast deel uit van het eerste team van onze vereniging en ook in de lijst van het eerste staan ze gebroederlijk naast elkaar met de scores 33. Clemens (42-31) en 34. Bert (46-31)
Zes spelers hebben 100 of meer wedstrijden gespeeld voor het tweede team van Cema/DVZ en deze zes spelers bezetten ook de eerste zes plaatsen op de ranglijst, Helaas zijn drie van hen inmiddels overleden. We denken met veel plezier terug aan Valere, Wil en Nico.
De actuele top 10 na afloop van het seizoen 24/25
1 Clemens Crucius 167-183
2 Bert Verton 131-160
3 Dieter van Gortel 153-144
4 Valere Hermans 122-118
5 Wil Janssen 100-116
6 Nico Verjans 131-111
7 Wiel Maertzdorf 74-95
8 Martin van der Hout 85-90
9 Stephen Lenselink 75-87
10 Genna Shapiro 71-82
Net buiten deze top 10 staan 11. Ton van Hove (69-73), 12. Martijn van Gortel (vaste eerste team speler) (56-71) en 13. Dre Peeters (75-71). In de top 20 zien we ook nog spelers als Harry Velraeds die tegenwoordig voor Maastricht speelt met 58-70 en memorabele oud leden als Rik van Velzen, Henk Bosch en Tom Henriquez.
In totaal hebben voor dit team liefst 81 spelers hun kunsten vertoont. Met Alex Orlov en Alona Prodan als hoogste binnenkomers met 7 punten in hun eerste seizoen en de plaatsen 46 en 47.
De twee ranglijsten samengevoegd geeft ook een mooi beeld van hoeveel en welke dammers er al niet voor onze vereniging gespeeld hebben tussen 1988 en de dag van vandaag.
• 113 dammers speelden voor Cema/De Vaste Zet 1 en/of 2
• 9 spelers speelden al meer dan 200 wedstrijden
• 14 spelers speelden al meer van 100 wedstrijden.
• 5 GMI grootmeesters speelden voor ons eerste team.
• 27 huidige actieve clubleden komen voor op de totale lijst.
Cema/DVZ 1 en 2 totaal AW/PNT
1 Paul Nitsch 311 – 416
2 Ronald Schalley 233 – 262
3 Adiatu Ibrahim 220 – 252
4 Patrick Casaril 255 – 246
5 Ove Verdel 235 – 238
6 Erwin Heunen 203 – 221
7 Clemens Crucius 209 – 214
8 Martijn van Gortel 218 – 211
9 Bert Verton 177 – 191
10 Wiel Maertzdorf 182 – 188
11 Dieter van Gortel 227 – 183
12 Ewa Schalley 139 – 161
13 Stefan Michiels 129 – 153
14 Macodou N’Diaye 102 – 149
15 Andre Maertzdorf 135 – 128
Agenda
2025-06-24 | Jaarvergadering(Geleen) |
2025-08-02 | Brunssum Open(Brunssum) |
Dagpuzzel
Lid: Dieter van Gortel

Google Nieuws
DAMMEN: Vaste Zet blijft op vinkentouw - De LimburgerGeplaats op Saturday February 04, 2017DAMMEN: Vaste Zet blijft op vinkentouw De Limburger't Plenkhoes in Geleen heeft een nieuwe exploitant - Sittard-Geleen.nieuws.nl
Geplaats op Tuesday October 09, 2018't Plenkhoes in Geleen heeft een nieuwe exploitant Sittard-Geleen.nieuws.nlMaarten Linssen van damvereniging VBI naar finale NK - Omroep Lingewaard
Geplaats op Monday February 16, 2015Maarten Linssen van damvereniging VBI naar finale NK Omroep Lingewaard
Geplaats op Thursday January 01, 1970
Geplaats op Thursday January 01, 1970
RSS KNDB
Nieuwsflits Topsport | Teamdag EjK en WjK 2025
Posted on Wednesday June 25, 2025

Dagverslag 17: Bloed, zweet en tiebreaks – Groenendijk opnieuw wereldkampioen
Posted on Monday June 23, 2025
Jan Groenendijk opnieuw wereldkampioen in thrillerontknoping voor Jitse Slump....
(Tekst: Wouter Sosef; Beeld: TeamNL)
De slotronde van het WK dammen in Yaoundé is uitgemond in een ware climax. Met nog vijf titelkandidaten in de race begon de dag al met spanning in de lucht, maar wat volgde overtrof zelfs de stoutste verwachtingen van de damliefhebber. Na een zinderende apotheose trok Jan Groenendijk uiteindelijk aan het langste eind. De 26-jarige titelverdediger hield het hoofd koel, speelde remise tegen zijn Congolese opponent, en zag concurrent na concurrent stranden. Alleen landgenoot Jitse Slump kwam nog op gelijke hoogte, maar moest op basis van tiebreaks genoegen nemen met het zilver. Het verschil was minimaal, de emoties maximaal.
Groenendijk begon de dag met de beste papieren, maar wist dat hij het zich niet kon veroorloven om te verliezen. Zijn partij tegen de taaie Congolees Mukendi Reagan Lutete was dan ook doordrenkt van spanning. Lutete, het toernooi doorgekomen als remisekoning, speelde ook nu zijn vertrouwde klassieke spel, waarin hij zelden verliest maar ook zelden voluit voor de winst gaat. Groenendijk kreeg gaandeweg het initiatief met een Ghestemdoorstoot en wist het voordeel langzaam op te bouwen, maar nergens werd het concreet genoeg om de partij open te breken. Met het vizier op zeker koos hij uiteindelijk eieren voor zijn geld. Lutete verdedigde secuur, haalde de remise binnen, en daarmee moest Groenendijk het vervolg in handen van anderen leggen.
Wat volgde, was een finale zoals je die in een filmscript zou schrijven. Jitse Slump, nog in staat om Groenendijk bij te halen, wist wat hem te doen stond: winnen. Tegenstander en directe concurrent Wouter Sipma koos voor een gedurfde strategie, zette de partij scherp op en nam risico’s: veel te veel. Slump voelde het momentum en ontwikkelde een indrukwekkende centrumaanval. Met kracht en precisie sloeg hij toe: een magistrale partij waarin hij zijn tegenstander volledig overspeelde. Toen Sipma zich gewonnen gaf, barstte de spanning pas echt los. Slump kwam met dertien punten naast Groenendijk, en heel Yaoundé en dammend Nederland hield de adem in. De tiebreakregels moesten de doorslag geven, en die vielen nét in het voordeel van de titelverdediger. Groenendijk wereldkampioen, Slump tweede, op een haar na.
Ook Guntis Valneris en Martijn Van IJzendoorn, vooraf beiden nog kanshebber voor de wereldtitel, kwamen tekort. De Let Valneris beet zich stuk op Kees Thijssen, die met een gesloten centrum niets weggaf. Valneris zocht en zocht, maar Thijssen hield het initiatief vakkundig buiten de deur. Martijn van IJzendoorn speelde tegen zijn secure landgenoot Martin Dolfing, nam het initiatief en kreeg het betere spel, maar wist het niet te forceren. Dolfing wikkelde bekwaam af naar remise. Beide kanshebbers strandden zo op twaalf punten, één punt achter de top.
Het toernooi kende daarmee nog een spectaculair toetje. Omdat het bronzen eremetaal nog verdeeld moest worden, moesten Valneris en Van IJzendoorn nog in barrage uitmaken wie het podium zou completeren. Wat volgde was een zenuwslopende tiebreakreeks: snelle partijen van 3 minuten plus 2 seconden per zet, waarin herhaaldelijk de klok onder de tien seconden doortikte. In één partij liet Van IJzendoorn een vrijwel gewonnen stand glippen, waarna Valneris de druk in de daaropvolgende partijen bleef opvoeren. Steeds kwam Van IJzendoorn nog weg met remise, maar uiteindelijk was het de Let die de beslissende tik uitdeelde, en daarmee het brons veiligstelde.
Ook in de middenmoot en daaronder werd nog fel gestreden. N’cho Joel Atse en Simon Harmsma kwamen tot een solide remise. Voor Atse betekende dat een eindscore van elf punten, waarmee hij zich in een grote subtop schaarde. Zijn klassering was nog van groot belang in de tiebreak tussen Slump en Groenendijk, zoals eigenlijk elke partij vandaag van levensbelang was. Ron Heusdens en Emre Hageman deelden eveneens het punt, in een partij die nooit echt uit balans raakte. De groep achter de koplopers, met onder anderen Kees Thijssen, Martin Dolfing en Wouter Sipma, eindigde met elf uit elf op kleine afstand.
De balans van dit wereldkampioenschap is er één van uitzonderlijke spanning, kleine marges en een zeer hoog niveau. De top-5 eindigde binnen een punt van elkaar, met minimale marges. Jan Groenendijk schrijft geschiedenis met zijn tweede wereldtitel: vorig jaar won hij de WK-match, dit jaar het reguliere toernooi. Het is de bevestiging van zijn status als absolute wereldtopper, en het bewijs dat dammen nog steeds kan ontroeren tot de laatste zet.
Daarmee komt het drie week lang durende WK in Yaoundé tot een einde en is het tijd om vooruit te gaan kijken. Groenendijk wint en mag volgend jaar zijn titel verdedigen in een WK-match. Voor Slump zal de tweede plek allicht teleurstellen, maar de strijd die hij volgend jaar tegen Groenendijk zal gaan spelen is een goede tegemoetkoming: De WK-match is zo ongeveer een verlengde barrage van de strijd tussen de twee topdammers vandaag.
De eindstand luidt daarmee als volgt:
- Jan Groenendijk (NED) – 13 pt
- Jitse Slump (NED) – 13 pt
- Guntis Valneris (LET) – 12 pt
- Martijn van IJzendoorn (NED) – 12 pt
- N’cho Joel Atse (IVO) – 11 pt
- Kees Thijssen (NED) – 11 pt
- Wouter Sipma (NED) – 11 pt
- Martin Dolfing (NED) – 11 pt
- Mukendi Reagan Lutete (CON) – 11 pt
- Ron Heusdens (NED) – 10 pt
- Emre Hageman (NED) – 9 pt
- Simon Harmsma (NED) – 8 pt






Dagverslag 16: Vuurwerk gegarandeerd – vijf kanshebbers gaan vol voor de wereldtitel tijdens zenuwslopende finale in Yaoundé
Posted on Sunday June 22, 2025
De ontknoping van het WK in Yaoundé nadert: de enige zekerheid is dat niets zeker is......
(Tekst: Wouter Sosef; Beeld: TeamNL)
In de elfde en daarmee voorlaatste ronde van het WK in Yaoundé bleef het spektakel op het bord uit, maar onder de oppervlakte gierde de spanning door de speelzaal. Zes remises zeggen veel over de stand op het bord, maar vooral ook over het klassement: geen van de titelkandidaten wilde iets weggeven. Het tactische schouwspel bleef daarom voorzichtig maar scherp, met niemand die echt toesloeg. Daardoor blijft de strijd om de wereldtitel volledig open. Met nog één ronde te gaan maken maar liefst vijf spelers nog kans op de titel. En met directe duels op het programma belooft de slotronde een allesbeslissende storm te worden.
De titelstrijd ligt dicht bij elkaar, dus nemen we de beslissingscriteria bij gelijke stand nog even door. Eerst wordt gekeken naar het aantal winstpartijen. Is dat niet doorslaggevend, dan volgt het onderlinge resultaat tussen de betrokken spelers. Mocht ook dat geen uitsluitsel geven, dan worden de resultaten tegen andere tegenstanders vergeleken aan de hand van de ranglijst. Mocht zelfs dat geen verschil maken, volgt een tiebreak met een barrage.
Koploper Jan Groenendijk houdt het nog steeds in eigen hand. Vandaag koos hij tegen directe concurrent Guntis Valneris voor een scherpe klassieke opzet, waarbij hij via het kerkhofveld langzaam een aanval opbouwde. Groenendijk had het initiatief en probeerde gestaag de druk op te voeren. Valneris verdedigde geduldig en vereenvoudigde het spel met een slimme ruilserie naar een evenwichtige remise. Een logisch en bijna onvermijdelijk resultaat: Groenendijk zocht de winst, Valneris nam geen onnodig risico. Met deze uitslag behoudt Groenendijk zijn koppositie, maar hij weet dat hij in de slotronde moet winnen van de tienmaal remiserende Lutete om alles in eigen hand te houden. Bij een remise is hij afhankelijk van misstappen van zijn achtervolgers. Valneris ligt op de loer: als hij wint van Thijssen en Groenendijk punten verspeelt, kan hij zomaar wereldkampioen worden.
Een vergelijkbaar scenario speelde zich af tussen Martijn van IJzendoorn en N’cho Joel Atse. Atse koos aanvallend, maar Van IJzendoorn reageerde met een sterke counter en leek het betere van het spel te hebben. Atse verdedigde knap en na een afwikkeling in een rustige stelling zakte de spanning weg. Ook hier een remise, waarbij Van IJzendoorn door blijft strijden om de titel. Hij speelt in de laatste ronde tegen Dolfing, terwijl Atse alleen nog met een stunt en hulp van anderen uitzicht heeft op een podiumplek door te winnen van Harmsma.
Een van de andere achtervolgers, Jitse Slump, kreeg het aan de stok met de jonge Emre Hageman, die vanuit de opening met een hoge randschijf speelde. Slump probeerde die buiten spel te zetten door isolatie te creëren, wat leidde tot een klassieke stelling. Daarin leek hij langzaam het voordeel te pakken, maar Hageman verdedigde met precisie. Uiteindelijk kabbelde de partij naar een remise zonder grote kansen voor beide partijen. Voor Slump betekent dit dat hij in de laatste ronde tegen directe concurrent Sipma vol voor de winst moet gaan om nog voor het podium of de titel in aanmerking te komen. Hageman speelt morgen voor de eer, maar bewees vandaag opnieuw dat hij dit niveau uitstekend aankan.
De partij tussen de jagende Wouter Sipma en verrassend spelende Ron Heusdens was één van de boeiendste van de dag. Sipma begon met een aanval, maar Heusdens counterde scherp en nam het initiatief over. Toen Sipma besloot door te breken ten koste van twee schijven leek Heusdens op winst af te stevenen, maar in het eindspel vond hij niet de juiste weg. Met een fraaie tactische wending wist Sipma alsnog een paaltje veilig te stellen. Opnieuw een zwaar bevochten remise voor Sipma waarmee hij gezien het partijverloop goed wegkomt. Hiermee blijft hij nog steeds in het spoor van de kopgroep en moet hij morgen winnen van concurrent Slump om kans te maken op de hoogste plek. Voor Heusdens zit het toernooi in termen van prijzen erop, maar hij kan morgen nog voor vuurwerk zorgen in zijn partij tegen Hageman, waarmee hij door de minimale marges het eventuele kampioenschap van Groenendijk in groot gevaar kan brengen.
De verdienstelijk spelende debutant Simon Harmsma speelde na zijn sterke partij tegen Groenendijk opnieuw uitstekend tegen Martin Dolfing. Met doortastend centrumspel neutraliseerde hij Dolfings omsingeling en hield de partij in evenwicht. Remise was het logische resultaat, maar vooral voor Harmsma voelde het als een overtuigend punt. Voor Dolfing is een topklassering inmiddels buiten bereik, terwijl Harmsma vooral veel ervaring opdoet in dit zware veld. Zijn resultaten weerspiegelen niet altijd zijn fraaie speelstijl, die soms zelfs meer potentie laat zien dan zijn uitslagen.
Tot slot leverden de Congolese remisemeester Mukendi Reagan Lutete en onze creatieve landgenoot Kees Thijssen een klassiek duel af met weinig ruimte voor fouten. Een halfopen opening zonder echte kansen eindigde zoals verwacht in een klassieke partij, met als resultaat: remise. Voor Thijssen is het doek daarmee gevallen in de strijd om het podium, terwijl Lutete opnieuw liet zien waarom hij zo moeilijk te verslaan is. Morgen mag hij tegen koploper Groenendijk proberen dat kunstje te herhalen, terwijl Thijssen aantreedt tegen Groenendijks geduchte concurrent Valneris.
Met deze uitslagen blijft het toernooi aan kop ongekend spannend en breed. Groenendijk leidt met 12 punten, maar Valneris en Van IJzendoorn zitten met 11 punten en winst op de nummer 10 dicht op de hielen, net als Slump en Sipma die wonnen van de nummer 12. Atse, Thijssen en Dolfing volgen met 10 punten en zijn nog afhankelijk van een mirakel, maar in theorie nog niet uitgespeeld voor een podiumplek. Ook de overige spelers kunnen verrassend genoeg nog veel invloed uitoefenen op de strijd om de wereldtitel wanneer er beslissingen vallen.
De slotronde staat dus vol met directe confrontaties: Groenendijk speelt tegen Lutete, Valneris tegen Thijssen, Van IJzendoorn tegen Dolfing, Sipma tegen Slump, Heusdens tegen Hageman en Harmsma tegen Atse. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een explosief slotakkoord: wie morgen geen resultaat boekt, kan zijn podiumdroom wel vergeten. Met zoveel kanshebbers belooft het een sensationele ontknoping van het WK te worden. Morgen om 11.00 uur barst de laatste ronde los. Zet je dus achter het scherm klaar voor een adembenemende strijd en zorg dat je niks mist!






